01-12-07

Van Genechten Jozef

Vangenechten
° Grobbendonk 6 oktober 1893 + Grobbendonk 1973

Kleinzoon Gustaaf Dieltjens uit grobbendonk vertelt over zijn grootvader:

Hij werd opgeroepen in 1911 voor zijn legerdienst en net toen die om was brak de oorlog uit. Daardoor heeft hij zeven jaar dienst gedaan. Ik vermoed niet dat hij is opgenomen in het boek want hij haatte de manier waarop ze tijdens de oorlog behandeld werden door hun (franstalige) oversten en deed geen enkele moeite om hierover op te scheppen of zelfs maar te spreken. Ik herinner me nog goed toen hij eind jaren vijftig een medaille kreeg toegestuurd en die hij door het huis gooide met de tekst: "ik wil die rommel niet, ze komen te laat". Waardoor ik met de medaille gespeeld heb tot ze verloren is geraakt.

Ik weet ook nog dat ik, na heel lang aandringen, een gesprek over de oorlog heb gehad dat wel een paar uur duurde. Het was eind jaren zestig. Ik heb het gesprek toen op band opgenomen  met een Philips bandrecorder met vertraagd spoor voor gesprekken. Helaas heb ik geen bandrecorder meer om dit gesprek op mijn oude banden terug te zoeken maar ik weet nog dat hij mij vertelde dat hij een gewonde kameraad ging halen en met deze op zijn rug terug naar de loopgraaf liep. Onderweg echter werd de gewonde man door een kogel in de rug gedood. Na de oorlog is hij ook nog naar Canada geweest voor een soort defilé's. Ik weet ook nog dat hij heel veel jaren enkele strijdmakkers regelmatig opzocht. Een naam herinner ik me nog, een zekere De Leenheer uit Geraardsbergen.  

Commentaren

mooie blog Een heel mooi blogje echt interesant,ik heb ooit eens een blog gehad over nederland in de oorlog.Echt dit blogje is top!!!Een mooi weekend en groetjes van arie.

Gepost door: arie | 01-12-07

Félicitations Bonsoir à tous et particulièrement au concepteur de ce blog/site.

Dommage que les commentaires ne soient pas en français.

Ayant quelques documents (trouvés en brocante et carteries), j'aurais bien voulu poser des questions.

Je suis toujours à la recherche d'un livre des cartes du feu.

Bonne continuation.

Bien cordialement

Patrick 53 ans
Lodelinsart
Belgique

Gepost door: Patrick | 01-12-07

De commentaren zijn gesloten.