06-12-07

Aerts Constant Louis

Steenbakker, geboren op zondag 24 juni 1894 te Boom, in het huis gelegen Krekelenberg nr.138,(soldaat 2 kl. mil. 1914 reg.7e linie/1 cie.), woonachtig te Terhagen, gesneuveld op zondag 29 september 1918 te Moorslede en er begraven op woensdag 2 oktober 1918, graf 12. Herbegraven op 3 maart 1923 op de gemeentelijke begraafplaats te Terhagen(volgens database Danny Wilssens). Het graf is er echter niet (meer?) te vinden. Constant staat niet op het monument der gesneuvelden vermeld. Constant was de zoon van Henri (° Ruisbroek 7 november 1868) en Joanna Maria De Wachter
(° Ruisbroek 4 oktober 1866). Zij huwden te Boom op 13 januari 1892.

Op de website "Blindganger" http://users.pandora.be/blindganger/  van Freddy Vandenbroucke is hiervan het onderstaande relaas te lezen:

 "Op 28 september begon de grote slag, met de Belgen ten noorden van de weg Ieper-Zonnebeke en de Britten ten zuiden. De eerste twee dagen was de vooruitgang bemoedigend. Veel dorpen (meestal enkel nog de ruines) werden ingenomen. Het verst kwamen de Belgen en Britten in de omgeving van Dadizele waar de weg Menen - Roeselare gezamenlijk werd bereikt. Het bos van Houthulst, een formidabel uitgebouwde stelling, werd op één dag ingenomen. Moeizaam ging het aan de westkant van Westrozebeke (Zeugeberg) waar de Duitse weerstand bijzonder taai was en enkel een acute dreiging van omsingeling de Duitsers uit hun posities verdreef. De Belgen slaagden erin hun linies te verleggen tot aan de westrand van Roeselare. Daar viel het offensief voorlopig stil, wachtend tot de artillerie haar stukken dichterbij had kunnen brengen. Ook al omdat daar een onverwacht obstakel opdook: de goed gecamoufleerde "Flandern stellung". 

Ook de Britten rukten snel op. De oude slagvelden rond Geluveld en Hill 60 werden snel overschreden en weldra bereikten ze de rand van de dorpskom van Geluwe. De bevrijding van de dorpskom zal wel nog twee weken op zich laten wachten. Iets noordelijker hebben ze zich wel kunnen nestelen in het centrum van Dadizele, het eerste dorp dat zij innemen waarvan de behuizing nog enigszins rechtop is gebleven".

Dankzij een tip van  Freddy Vandenbroucke kwam ik te weten dat er een boek genaamd Van het Vrijbos tot Roeselare, Eindoffensief 1918  bestaat  dat dit eindoffensief  gedetailleerd beschrijft en waar ook de gevechten in Moorslede aan bod komen waar vele Belgen het leven lieten. Verdere informatie over auteurs Robert Baccarne en Jan Steen kan je vinden op de website  "Wereldoorlog I in de Westhoek" onder de link "literatuur"  http://www.wo1.be/

 


ingang kerkhof Terhagen

Zij-ingang van de gemeentelijke begraafplaats te Terhagen

Commentaren

Beste, ik heb niet echt een verhaal... wel heb ik het bidprentje van soldaat Constant Louis Aerts. Ik probeerde het door te sturen, maar dit lukte niet.

Hij was op het moment van zijn overlijden nog niet getrouwd, maar had een relatie met een tante van mijn grootvader nl. "Celina Clementina Hellemans" Zij was zwanger van hem toen hij sneuvelde. Het was een zoon...Daarna is zij getrouwd met een zekere De Raeymaker en zij hadden ook een zoontje.

Gepost door: Bart Hellemans | 04-03-14

De commentaren zijn gesloten.