25-12-07

Vanhoucke Patrick

Ik ben op zoek naar informatie van een familielid en probeer zoveel mogelijk gegevens te verzamelen.Het gaat om Vanhoucke Patrick te vinden in boekdeel N34-35 (1934-1935) en te vinden op pag 368(soldaat eenheid 1e linie). Patrick heeft een gasaanval overleefd en is na de oorlog kapitein geweest op het lichtschip 'De Wandelaar' te Oostende.Groot oorlogsinvalied verklaard en op 42 jaar gedwongen op pensioen te gaan.Voor mij een echte held,zoals zovelen.
Hopend op een gunstig antwoord,
Lauwers Jo

vanhoucke patrick


Van zijn naamgenoot en familielid ontving ik onderstaande info waarvoor dank: 

Patrick Vanhoucke werd geboren op 8 mei 1895 in Vlissingen als zoon van matroos Hendrik Vanhoucke (Adinkerke 1856 - Elsene 1942) en Sophie Pauwels (Nieuwpoort 1859 - Oostende 1934). Hij was het achtste kind in wat uiteindelijk een gezin van dertien kinderen zou worden (zo blijkt, terwijl er in de mondelinge overlevering in feite altijd slechts van twaalf kinderen sprake was). 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Patrick soldaat-oorlogsvrijwilliger bij het Eerste Linieregiment. Hij overleefde een gasaanval en kreeg het bronzen Vuurkruis dat werd uitgereikt aan allen die de Vuurkaart hadden ontvangen en dus aan het front onder vuur hadden gelegen. Tevens was hij Officier in de Kroonorde met Zwaarden en ontving hij tal van andere eretekens.

Volgens het bevolkingsregister woonde Patrick officieel tot in 1921 in de Palingstraat in Vlissingen, het jaar waarin hij op 12 mei huwt met de Oostendse Louise Bulteel (1896-1965). Patrick was in die periode in Oostende schipper op het lichtschip De Wandelaar. Een lichtschip is in feite een drijvende vuurtoren die waarschuwt voor hindernissen en ondiepten. De ouders van Patrick verhuizen in 1922 van Vlissingen naar Oostende, waarschijnlijk het moment dat vader Hendrik met pensioen ging als sloeproeier bij de Belgische Loodsen te Vlissingen (hij staat in het adressenbestand van Vlissingen genoteerd als 'gepensionneerd sloeproeier BL').

In 1922 wordt in het gezin Vanhoucke-Bulteel een eerste dochter Rosa geboren. Rosa zal op 65-jarige leeftijd overlijden op 30 oktober 1987 in het Ierse plaatsje Meenbannivane, Knocknagashel (County Kerry). Ze was op dat ogenblik gehuwd met ene meneer Jones die mogelijk nog in leven is.

Een tweede dochter wordt geboren in 1935. Zij huwt en woont waarschijnlijk tot op vandaag nog altijd in Oostende.

Van de gasaanval tijdens de Eerste Wereldoorlog zou Patrick zijn hele verdere leven de gevolgen blijven ondervinden. Omstreeks 1937 moest hij hierdoor gedwongen met pensioen gaan en hij werd 'Groot-Oorlogsinvalied' verklaard. Patrick overlijdt op 5 april 1963 in Oostende en is dan 67 jaar oud. Zijn vrouw Louise volgt hem twee jaar later en sterft op 30 december 1965 in Oostende, 69 jaar oud.

Tekst: Patrick Vanhoucke (Wilrijk 1968), achterkleinzoon van Helena Vanhoucke (Nieuwpoort 1890 - Antwerpen 1977), een zuster van Patrick Vanhoucke (1895-1963). Alle gegevens op basis van eigen documenten, mondelinge overlevering binnen de familie en secundair onderzoek.
 

De commentaren zijn gesloten.