02-01-08

De eerste oorlogsslachtoffers te Boom

Tijdens het eerste bombardement op donderdag 1 oktober, trok meer dan de helft der Boomse bevolking naar Antwerpen, Holland en Engeland. Vele personen sliepen in de nacht van 1 tot 2 oktober te Reet en te Aartselaar. Wanneer op dinsdag 6 oktober de tijding van de bevelhebber van Puurs kwam dat Boom diende ontruimd te worden, ontstond er een tweede paniek, die de andere helft van Boom diezelfde nacht nog naar Antwerpen voortjoeg.

Tijdens de beschieting van Boom op 1 oktober werden vier personen gedood. De werkvrouw Justina Smets, huisvrouw van Edmond De Weerdt van Boom werd door een granaat gedood in het huis van Mr. Rypens, maalder. Twee anderen, inwoners van Willebroek, werden getroffen op de houten brug over de Rupel.

De vierde werd er dodelijk gekwetst. De achtste oktober dreven de eerste Duitsers(mariniers per fiets) de lieden, welke zij in de kom van Boom aantroffen, in de kerk, in het gemeentehuis, op het politiebureel, en de volgende dag joegen zij die lieden met de bajonet in de rug over de Boomse grenzen. Zo kregen de Duitse boeven de kans te plunderen en te stelen. Op een twintigtal plaatsen, vooral in afgelegen wijken, mochten oude en ziekelijke personen thuis blijven, en deze waren dan getuigen van de slemppartijen(1) der vandalen.


wintertuin

De wintertuin aan het huis van Camille Rypens waar op 1 oktober 1914 Justina Smets het leven liet na een granaatinslag. We bemerken haar Links achter de bloembakken.


 weduwevanenschodtbrug

De houten brug over de Rupel(Wed.Van Enschodtbrug)werd eveneens getroffen door een granaat. De brug verbond de gemeente Boom met Klein-Willebroek en werd meer dan 50 jaar geleden afgebroken. Zij speelde ook een belangrijke rol tijdens de bevrijding van Boom in de Tweede Wereldoorlog. Bomenaar Marc Van de Velde schreef hierover een boek "De Bruggen van Boom".
In de verte het witte huis waar Justina Smets het leven liet na de granaatinslag. (foto: postkaartenarchief gemeente Boom)


bominslag Rypensklein
Ter gelegenheid van mijn boek "Het kleine Boom in de Grote Oorlog" schilderde mijn vriend Rudi De Vos het huis waar de granaat insloeg.
 Hij schilderde het tafereel waarheidsgetrouw volgens aanwijzingen van de huidige bewoners die afstammen van de molenaar Rypens.  

(1) braspartijen

Commentaren

Hallo,
Knap werk dat de Rupelstreekbeter doet kennen tijdens de "Grote Oorlog". Heeft u ook informatie over de gemeente Niel uit die tijd? Over soldaten, gekwetsten of gesneuvelden uit Niel? Inwoners of inwijkelingen of zij die één of meer ouders hadden die geboren waren in Niel?
Vriendelijke groeten,
Frans Haegemans

Gepost door: Frans Haegemans | 07-08-10

Beste Frans, Dank voor de positieve commentaar. Zelf bezit ik geen info over Niel maar ik raad jou aan om contact op te nemen met oud-burgemeester Hugo Ansems 03/888.24.30
mvg,
Marc

Gepost door: Marc | 08-08-10

bonjour,

Savez vous que sur la digue à La Panne, il y a un monument rappelant l'existence d'un hopital où furent soignés des militaires durant la guerre 14. Le medecin responsable s'appelait "Depage".
Mon grand pere eu sa jambe sauvée grace à lui car il lui a fait une operation hasardeuse au genou plutot qu'une amputation. Il a pu marche jusuq'a son dernier jours sans probleme

Gepost door: t'kint | 03-10-11

Beste,
Ik ben een leerling van 5 humane wetenschappen in het atheneum van boom en ben voor de lessen geschiedenis op zoek naar informatie over een zekere Arthur Van camp. Hij was tijdens wereldoorlog 1 leerling of leerkracht aan onze school en is tijdens de oorlog overleden.
Indien u mij kan helpen alvast bedankt.

Gepost door: Helene Claes | 12-09-13

Marc goedemorgen, ik ben onlangs in bezit gekomen van een handgranaat, hoe kan ik die bij jou krijgen. Ik loop er niet graag mee over 't straat of het u afgeven in een café doe ik ook niet. Laat je me wat weten AUB groetjes Alex (Puurs-Kalfort)

Gepost door: Alex Van Nuffel | 26-11-13

De commentaren zijn gesloten.