02-04-08

Memoires van de oorlog 1914-1918(Deel X)

Het onderwater-zetten van de polders (overstromen)

Op 29 oktober 1914 werd op het stadhuis van Veurne beslist de gronden vóór de westelijke kant van de spoorwegdam Nieuwpoort-Diksmuide, onder water te zetten. Cogge gaf de wijze aan hoe men moest tewerk gaan om de onderwater-zetting te kunnen uitvoeren; hij was toch de opzichter van de wateringen van Veurne-ambacht en moest dus ook al de geheimen van het sluizencomplex kennen.

In de nacht van de 29e oktober trok Kommandant Nuyten de Nieuwpoortse sluizen over om, vergezeld van enkele geniesoldaten en schipper GEERAERT de overlaat van de Noordvaart te bereiken. Geeraert vindt de zwengel om de sluisdeuren te kunnen openen en weldra stromen door de acht openingen van de "overlaat" honderden kubiekmeter zeewater de Noordvaart in, om zich verder over wei-en akkerland te verspreiden. Geeraert was dus de man die de eerste onderwater-zetting veroorzaakte. Het zou nog enkele dagen duren alvorens de overstroming een ware verdediging zou vormen. Intussentijd werden alle krachten ingezet om de gaten in de spoorwegdam te dichten om het water op te houden. Is daar koortsachtig gewerkt en gezweet om de duizenden vaderlanderkes met aarde te vullen om de gaten te dichten! Onze kompagnie heeft daar ook aan medegewerkt en precies aan de grote opening onder de boogbrug van de spoorweg.

Toelichting: 

De Bomenaar Frans Cop nam ook deel aan deze operatie. Hij werd te Boom geboren op 23 februari 1880 en was de zoon van Pieter Corneel en Joanna Daes. Frans maakte deel uit van de genietroepen van de tweede legerafdeling. Hij oefende in het burgerleven het beroep vann schipper uit en woonde in de Hoek nr.10. Frans overleed op 2 januari 1965 en ligt begraven op het erepark van de gemeentelijke begraafplaats.


Frans Cop


Frans Cop(links) in gezelschap van Kamiel Van Belle. Beiden maakte deel uit van het detachement dat Geeraert en Cogge bijstond bij de operatie “opendraaien der sluizen”  


graf frans cop

De laatste rustplaats van Frans Cop op het erepark van Boom

 

Bron: Boek "Het kleine Boom in de Grote oorlog"(Marc Verlinden) 

Commentaren

interesse Excuseer me Marc,

maar zou ik dit artikeltje mogen hebben?
Ik heb veel interesse in dit stukjen omdat de genaamde Frans Cop namelijk familie van mij is.
Ik heb hier zelfs nog een krantenstukje ervan liggen. Allé mijn vader heeft dit, hij is er echt fier over dus ik denk dat ik hem hiermee wel een heeeel groot plezier zou doen.

Gepost door: Cop Lindsay | 07-08-09

Frans Cop Ik heb jou privé een berichtje gestuurd Lindsay.
mvg,
Marc

Gepost door: Marc | 12-08-09

Frans Cop Geachte,
Ik las met veel interesse uw blog, zowel als oud Bomenaar maar vooral ook als kleinkind van Frans Cop die mijn peter was.Zelf bezit ik slechts enkele herinneringen aan mijn peter omdat alle materiele stukken, zoals tientallen eretekens,fotos enz op geniepige wijze in de handen zijn gekomen van andere familieleden na een kleine familieruzie.

Gepost door: Van de Velde Jan | 17-10-09

Kamiel Van Belle Beste,
Ik ben zeer blij dat ik deze site heb gevonden.
Ikzelf ben een achterkleinkind van Kamiel.
OOk mijn vader Emiel Van Belle is nog in leven.
Het doet echt deugd om de foto te zien,niet wetende dat hij bestond!

Gepost door: Patrick Van Belle | 06-11-09

Ik wil reageren maar weet niet wat een url. Zoek aub contact met cyriel.vanbelle12@telenet.be

Gepost door: tom | 26-07-10

Beste
In samenwerking met de stad Nieuwpoort ben ik bezig aan een studie over de onderwaterzetting. Hierbij komen inderdaad de namen Cop en Van Belle voor. Graag had ik vernomen of het mogelijk is om een afdruk van deze foto te bekomen (gescand op hogere resolutie) en of deze later in een publicatie mag gebruikt worden. Bestaat er meer info over deze personen (dagboek,...?)
Hartelijk dank.

Gepost door: Roger Lampaert | 22-10-10

aan de heer roger lambert

ik ben ook opzoekingen aan het doen over mijn grootvader kamiel van belle.
heb reeds contact genomen "flandres field" ieper,en ben reeds in nieuwpoort geweest waar ik enkele intressante dingen heb ontdekt.

Gepost door: cyriel van belle | 24-10-10

mijn vorig bericht is bedoeld voor de heer
roger lampaert ipv lambert

Gepost door: cyriel van belle | 24-10-10

aan de heer roger lambert

ik ben ook opzoekingen aan het doen over mijn grootvader kamiel van belle.
heb reeds contact genomen "flandres field" ieper,en ben reeds in nieuwpoort geweest waar ik enkele intressante dingen heb ontdekt.

Gepost door: cyriel van belle | 24-10-10

Marc,

Mijn voorouders komen van Reet-Rumst, dus zou deze Frans Cop een voorouder kunnen zijn.
graag meer detail info indien mogelijk ?

Met dank bij voorbaat

Frans Cop

Gepost door: frans cop | 03-08-13

Graag had ik het juiste e-mail adres van Cyriel Van Belle. Het adres hierboven vermeld laat geen verbinding toe. Alvast bedankt.

Gepost door: Cooremans | 22-11-13

Wie bezorgt mij foto's, documenten,van Kamiel Van Belle, Frans Cop,Ballon Benoit, en anderen die deelnamen aan de onderwaterzetting wo1. Deze documenten dienen voor een tentoonstelling in Merchtem over de onderwaterzetting.E-mail adressen welkom. of neem contact voor verdere afspraken en voorwaarden. g.cooremans@telenet.be

Gepost door: Ghislain Cooremans | 15-02-14

De commentaren zijn gesloten.